Kasvisten määrää halutaan lisätä kouluruokailussa

Tiedote 14.3.2017 klo 10.02
Kouluruoka
Asikkalan koulujen ruokapalvelut osallistuivat kouluruokakisaan Aurinkovuoren makaronilaatikolla, jossa jauheliha on korvattu soijarouheella. Kuva: Kouluruokakilpailu

Suomen ympäristökeskus on käynnistänyt hankkeen, jossa testataan ja tutkitaan tapoja kasvisruoan houkuttelevuuden lisäämiseksi kouluruokailussa. Jyväskylässä, Asikkalassa ja Liperissä toteutettavat kokeilut suunnitellaan yhdessä kuntien ruokapalveluiden ja koulujen kanssa. Lähtökohtana on kehittää uudenlaista yhteistyötä ja oppimista oppilaiden, koulun, ruokapalvelujen ja vanhempien kesken.

”Kouluruokasuositusten mukaan kasvisruokaa tulisi lisätä kouluruokailussa. Muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Hyvin paljon riippuu siitä, miten ja millaista kasvisruokaa koulussa tarjotaan. Kasvisruoka on nostettava vahvemmin esille keittiöiden tuotekehittelyssä ja ruokasaleissa. Myös oppilaat on otettava mukaan kouluruoan kehittämiseen. Käytännöt eri kunnissa ja ruokapalveluiden välillä vaihtelevat suuresti”, erikoistutkija Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia

Uudet kouluruokailusuositukset kehottavat vähentämään punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä ja lisäämään sesonginmukaisten kasvisten käyttöä. Kasvisten määrän lisääminen ruokailussa on perusteltua sekä terveyden että ympäristön kannalta. Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä 2-tyypin diabetesta. Ruokavalioita muuttamalla myös ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristökuormaa voidaan vähentää merkittävästi.

Kokeilut toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin ja Kylän kattauksen sekä Asikkalan ja Liperin kuntien ruokapalveluiden kanssa. Hyviksi koettuja käytäntöjä levitetään eteenpäin muun muassa Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkoston ja resurssiviisaiden FISU-kuntien kautta.

Hankkeen aloitusseminaari Kasvista kouluun – kokeillen eteenpäin järjestetään yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa osoitteessa Rajakatu 35 torstaina 16.3.2017 klo 11.30 – 14. Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Kestävän kouluruokailun kokeilut on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Politiikka, käytännöt ja kestävän ruokavalion muutospotentiaali (Poprasus) -hanketta. Tutkimuskonsortiossa ovat mukana Suomen ympäristökeskuksen lisäksi Tampereen yliopisto ja Kuluttajatutkimuskeskus. Hanke toteutetaan vuosina 2017-2020

Hanke verkossa

Lisätietoja

Erikoistutkija Minna Kaljonen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1252, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo, Kylän Kattaus puh. (014) 266 8262, 050 5171 829, etunimi.sukunimi@jkl.fi

Tukipalvelupäällikkö Minna Pettinen, Asikkalan kunta, puh. 044 7780215, etunimi.sukunimi@asikkala.fi

Ruokapalvelupäällikkö Maarit Määttä, Liperin kunta, 040 5638 138 etunimi.sukunimi@liperi.fi

Viestintä, ilmoittautuminen seminaariin:

Viestinnän asiantuntija Ulla Ala-Ketola, Suomen ympäristökeskus, puh. 040 740 1656, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

 

 


Kohderyhmä: