Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Ystävyyden puiston lajistokartoituksessa havaittiin yli 700 eliölajia

Uutinen 12.8.2019 klo 15.10

Suomen ympäristökeskuksen Ystävyyden puiston tutkimuskeskuksen ja Metsähallituksen Luontopalvelujen lehdistötiedote 12.8.2019

Petri Ahlroth kartoittaa hyönteisiä
SYKEn Biodiversiteettikeskuksen johtaja Petri Ahlroth kehui
Ystävyyden puiston luonnontilaa. Kuva Gergely Várkonyi.

Tutkijat ja asiantuntijat neljästä maasta kokoontuivat Kuhmoon viime viikonloppuna 10.–11.8.2019 kartoittamaan Ystävyyden puiston lajistoa. BioBlitz-tapahtumassa tarkoituksena oli havaita mahdollisimman monta eliölajia 24 tunnin sisällä.

Maastohavainnoinnin ja yöllisten mikroskooppitutkimusten jälkeen saatiin alustavasti listattua 735 lajia sunnuntaiaamuun mennessä. Eniten havaittiin erilaisia hyönteisiä, putkilokasveja ja sieniä. Näyteaineiston määritys jatkuu lähiaikoina ja lopullinen lajilista julkaistaan Ystävyyden luonnonsuojelualueen juhlajulkaisussa vuonna. 2020.

”Ystävyyden puiston lajisto on rikasta, mutta ilmastonmuutos saattaa vaarantaa sitä”, pohtii johtaja Petri Ahlroth Suomen ympäristökeskuksesta. ”Tieto nykyhetken lajistosta on tärkeää taustatietoa. Ilmastonmuutoksen edetessä Kainuun peruslajisto saattaa muuttua nopeastikin.”

BioBlitz-tapahtuma aloitti Ystävyyden luonnonsuojelualueen 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumasarjan, joka huipentuu Kuhmossa lokakuussa 2020 järjestettävään kansainväliseen juhlaseminaariin. Kuhmon kaupunki ja Metsähallitus tuovat esille Ystävyyden puiston merkitystä eri tapahtumissa pitkin juhlavuotta.

Yhteystiedot

Erikoistutkija Gergely Várkonyi
Suomen ympäristökeskus, Ystävyyden puiston tutkimuskeskus
gergely.varkonyi@ymparisto.fi, p. 050 3520883

Suojelubiologi Outi Isokääntä
Metsähallitus, Pohjanmaan–Kainuun Luontopalvelut
outi.isokaanta@metsa.fi, p. 040 6314925

Linkit

Metsänemä
Uhanalainen metsänemä kasvaa luonnontilaisissa kosteissa sekametsissä. Kuva Outi Isokääntä.

 


Kohderyhmä: