Runsaita sinileväesiintymiä havaittu paikoin etelärannikolla

Tiedote 18.10.2017 klo 13.13
Sinilevä
Sinilevää Helsingin Taivallahden rannassa 16.10.2017. Kuva: Markus Santasalo

Kuluneella viikolla SYKEen on ilmoitettu paikallisesta, runsaasta sinileväesiintymästä rantavedessä Helsingin Taivallahdella. Kansalaishavaintoja kokoavaan Järvi-Meriwikiin on ilmoitettu myös runsaasta sinileväesiintymästä Kotkan Äijäniemen havaintopaikalta.

”Sinileviä havaitaan Suomen merialueilla tavallisesti runsaimmin heinä-elokuussa meriveden pintalämpötilan ollessa korkeimmillaan. Osa sinilevälajeista voi kuitenkin muodostaa massaesiintymiä myös viileämmissä vesissä, mikäli ravinteita on vedessä sinilevien kannalta suotuisasti”, sanoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Helsingissä Taivallahden rannan massaesiintymän todettiin olevan Aphanizomenon-sinilevää. Sen ei tiedetä muodostaneen myrkyllisiä esiintymiä Itämeressä, mutta järvistä otetuissa näytteissä on tavattu myös tämän lajin myrkkyjä tuottavia kantoja.

Myrkkyjen lisäksi sinilevät voivat tuottaa myös muita haitallisia yhdisteitä, kuten ihoa ja silmiä ärsyttäviä yhdisteitä. Runsaasti sinilevää sisältävään veteen tulee suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa.

Tarkempaa tietoa sinilevistä:

Ilmoita levähavaintosi Järvi-Meriwikiin:

Lisätietoja:

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


Kohderyhmä: