Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Valtakunnallinen leväkatsaus 16.7.2015: Sinileväkukinnat lisääntyneet

Tiedote 16.7.2015 klo 13.11

Avomerialueilla sinilevää on havaittu Ahvenanmaan eteläpuolella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Sisävesillä sinilevän määrä on noussut hieman, mutta on edelleen vähäinen verrattuna keskimääräiseen heinäkuuhun. Sinilevää silmin nähden sisältävään veteen tulee aina suhtautua varoen, sillä sinilevät saattavat tuottaa myrkkyjä ja muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. 

Merialueilla sinilevää ajankohtaan nähden tavanomaisesti

Suomen rannikkoalueilta on tullut yksittäisiä ilmoituksia sinilevästä Ahvenanmaan saaristosta, Saaristomeren eteläosasta, Rauman edustalta ja itäiseltä Suomenlahdelta, mikä on ajankohdalle tyypillistä.

”Sekä SYKEn tutkimusalus Arandan reitillä että Rajavartiolaitoksen lennoilla sinilevää on havaittu kohtalaisen paljon veteen sekoittuneena sekä ohuena pintakukintana Ahvenanmaan eteläpuolella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa”, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Meriveden pintalämpötila on tällä hetkellä Perämerellä noin 12-14 astetta, ja muilla Suomen merialueilla noin 14-16 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuuli on viikonloppuna vähän voimakkaampaa kuin aiemmin tällä viikolla. Tuulisella säällä sinilevä pysyy yleensä veteen sekoittuneena. Laajojen sinilevien pintalauttojen syntymistä edesauttaa tyyni sää.

Järvillä sinilevää edelleen keskimääräistä vähemmän

Sisävesillä on havaittu sinilevää hieman enemmän kuin viime viikolla, mutta ajankohtaan nähden määrä on vähäinen. Sinilevää on esiintynyt 35 valtakunnallisella havaintopaikalla. Runsasta sinilevien pintakukinta oli ainoastaan kolmella ja erittäin runsas yhdellä havaintopaikalla Etelä-Suomessa. Kansalaisilta tulleiden havaintojen perusteella kahdella järvellä oli erittäin runsas ja yhdellä järvellä runsas sinileväesiintymä.

”Epävakainen sää ja ukkoskuurot pitävät tälläkin viikolla sinilevien pintaesiintymät järvillä vähäisinä. Pintakukinnat alkavat yleistyä rehevimmillä järvillä yleensä vasta silloin, kun lämmin ja tyyni sääjakso mahdollistaa sinilevien kertymisen pintakerroksiin. Tyypillisesti tämä tapahtuu heinäkuun lopussa ja elokuussa, jolloin Ilmatieteen laitos on ennustanut lämpötilojen nousevan lähelle pitkäaikaista keskiarvoa. Tämä lisää pintakukintojen mahdollisuutta”, toteaa limnologi Sari Mitikka Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvien pintaveden lämpötilat ovat edelleen tavanomaista viileämpiä. Etelä-Suomessa lämpötilat ovat pääosin 17-21 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 13-16 astetta ja Lapissa 12-16 astetta.

Sinileviin suhtauduttava varoen

Sinilevät saattavat olla myrkyllisiä sekä ihmisille että kotieläimille. Myrkkyjen lisäksi sinilevät voivat tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Sinileväiseen veteen tulee suhtautua aina varoen. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä. Sinileväistä vettä ei myöskään pidä käyttää tiski-, pesu- tai löylyvetenä, eikä kasteluvetenä syötäväksi tarkoitetuille kasveille. Runsasleväisessä vedessä uimista tulee välttää. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei pidä päästää rantaan eikä uimaan sinileväiseen veteen.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai kesäkuun alusta syyskuun alkuun saakka.

Iso kartta viikon 29 levätilanteesta

Lisätietoa ja ohjeita

Leväennuste

Valtakunnallinen levätiedotus

 

Lisätietoja:

Sisävedet:

Limnologi Sari Mitikka, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 430, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Merialueet:

Tutkija Sirpa Lehtinen, Suomen ympäristökeskus SYKE
p. 0295 251 353, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Leväpuhelin (arkisin klo 13-15)

  • Puh. 0295 251 374 (sisävedet)
  • Puh. 0295 251 373 (merialueet)

 

 

 

 

 

 

 


Kohderyhmä: