Verkkojen limoittumisen syitä selvitetty Pirkanmaan Pyhäjärvellä

Tiedote 25.6.2013 klo 9.40
Mikroskooppikuva piilevästäMikroskooppikuva piilevästä © SYKE/Reija Jokipii

Suomen ympäristökeskus SYKE selvitti yhdessä Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa piilevien aiheuttamaa kalanpyydysten likaantumista Pirkanmaan Pyhäjärvellä. Juoksutuksien kasvulla on merkitystä verkkojen limoittumiseen.

Tutkimus on osa Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa vuonna 2010 käynnistettyä Pirkanmaan keskeisten järvien säännöstelyjen kehittämishanketta. Tutkimuksen tarkoituksena on lisätä tietoa verkkojen likaantumisen syistä ja niihin tarttuvan materiaalin laadusta ja määrästä.

Kalastajien havaintojen mukaan kalanpyydysten likaantuminen alkaa yleensä syksyllä veden viiletessä alle kymmeneen asteeseen. Kevättalvella likaantuminen on yhdistetty lisääntyvään säännöstelyjuoksutukseen ja siihen liittyvään vedenpinnan voimakkaaseen laskuun. Voimakkaat virtaukset kiristävät verkkoja ja nostavat pohjasta piilevämassaa likaamaan verkkoja. Usein kalastus joudutaan keskeyttämään kokonaan.

”Silmät aivan ummessa”

Tutkimuksessa tarkasteltiin Pyhäjärven kalastajien vuosina 1989–2010 tekemiä kalastuskirjanpito-merkintöjä. Sivuhuomautuksina oli merkitty mm. seuraavanlaisia kuvauksia verkkojen likaantumisesta: ”verkot hieman limaiset, verkot täynnä piilevää, verkoissa paljon ns. räkälevää, verkot vihreässä limassa, silmät aivan ummessa, verkot melko puhtaat, verkot puhtaat – ihme”.

Likaantumishaitta alkaa Pyhäjärvellä Säijänselän-Sorvanselän ja Saviselän alueilla syksyllä veden jäähtyessä 8-10 °C:een. Syksyn-talven 2011–2012 kokeissa selvisi, että kalanpyydysten pääasiallinen likaaja on rihmamainen piilevä Aulacoseira islandica. Se muodostaa massaesiintymiä kylmässä, alle 10-12 °C vedessä ja jopa jään alla.

 

koeverkkoon tarttunut piilevä 2

Pyhäjärven Aniassaaren koeverkkoon tarttunut limaa joulukuussa 2011
Kuva: Pekka Westerling, Kokemäen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry


Säännöstelyllä vaikutusta likaantumiseen

Verkkojen talviaikainen likaantuminen on Pyhäjärvellä pahinta Kirkkojärvi-Toutosenselän alueella, kun juoksutuksia lisätään Melon voimalaitospadolla tammi-maaliskuussa. Vedenpinnan aleneminen ja voimakkaat juoksutukset lisäsivät verkkojen likaantumisen todennäköisyyttä. Keskimääräistä vedenkorkeutta 80 cm alempi vedenkorkeus likaa verkot 75 % todennäköisyydellä. Keskimääräistä juoksutusmäärää 200 m3 s-1 suuremman juoksutuksen aikana verkkojen likaantumisen todennäköisyys on noin 80 %.

Haitan perimmäinen syy on ravinnepitoisuuksien kasvu, mutta tulokset osoittavat, että kevättalvella juoksutusten aiheuttamat vedenkorkeuden muutokset ja suuret virtaamat lisäävät limoittumishaitan todennäköisyyttä.

Lisätietoa

Erikoistutkija Marko Järvinen, SYKEn vesikeskus, puh. 0400 148758, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Suunnittelija Sami Moilanen Pirkanmaan ELY-keskus, puh. 0503516522, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkki julkaisuun:
Piilevien aiheuttamat kalanpyydysten likaantumisongelmat - Pyhäjärven eteläosa, Kulovesi ja Roine

 


Kohderyhmä: