Vuosi 2020 - hyppy tuntemattomaan

Uutinen 8.5.2020 klo 9.46
Tampere, Tampere
Tampere © Petri Shemeikka

Vuosi 2020 toi tullessaan muutosten ajan ja hypyn tuntemattomaan. Hankkeemme aktiivisimman vaiheen ajaksi monet perusasiat pysähtyivät, mikä panee väkisinkin miettimään hankkeemme teemoja aivan uudesta näkökulmasta. Alueellinen vuorovaikutus ja alueiden väliset erot, tiiviys ja väljyys, liikkuminen, työnteko, palvelut, asiointi sekä monet muut yhdyskuntarakenteen perusasiat ovat nousseet esiin koronaviruksen tuoman poikkeustilan keskusteluissa. Muuttaako kriisi asioita pysyvästi vai auttaako se vain näkemään asiat hetkellisesti uusin silmin? Tämä jää nähtäväksi.

Hankkeemme on kuitenkin edennyt mukavasti: syksyllä vielä fyysisissä tapaamisissa kuten työpajassa Oulussa ja yhteiskehittämispalavereissa Kuopiossa, Kajaanissa ja Nummelassa. Lisäksi olemme jalkautuneet Lappeenrannan kaupunkikudoksiin, ryhmähaastatelleet Tampereen seudun kaavoittajia sekä pitäneet lukuisia etäpalavereita jo ennen kuin siitä tuli pakollista.

Kevään aikana hankkeen vuorovaikutus on siirtynyt kokonaan verkkoon, jossa olemme mallikkaasti onnistuneet järjestämään erilaisia keskusteluita. Tästä on tullut uusi normaali ainakin hetkeksi. Kevät on myös ollut analyysien aikaa, ja paljon mielenkiintoisia havaintoja on tiedossa. Tarkoituksenamme oli järjestää kesäkuun alussa tulosseminaari, jossa olisimme käyneet hankkeen tuottamaa tietoa isolla porukalla läpi. Tämä ei kuitenkaan onnistu, joten tämä hankkeelle olennainen yhteiskehittämistilaisuus siirtyy syksylle. Seminaarin jälkeen hankkeen tulokset vedetään yhteen, viimeistelemme eri alueille kohdistetut tutkimukset ja koostamme loppuraportin. Olemme varmoja, että meillä on mielenkiintoista kerrottavaa kaikille, kuten tämänkin uutiskirjeen jutuista käy ilmi.

Ville Helminen, hankkeen johtaja SYKEssä


Kohderyhmä: