Putkimateriaalien terveys- ja ympäristövaikutuksissa ei havaittu merkittäviä eroja

Kupariputkien käytön kieltäminen talousvesiputkina ei ole perusteltua. © Adobe Stock

Rakennuksissa käytettävien talousvesiputkien materiaalien, etenkin kuparin, mahdolliset haitalliset ympäristövaikutukset ovat synnyttäneet keskustelua. Uudessa selvityksessä vertailtiin kupari- ja muoviputkien ympäristövaikutuksia. Selkeitä eroja eri materiaalien välillä ei havaittu. Kupariputkista liukenevan kuparin määrä todettiin niin alhaiseksi, ettei liuenneen kuparin vaikutuksia vesiympäristölle voida pitää yleisesti merkittävinä.

Esimerkiksi pohjoismaisenympäristömerkin, Joutsenmerkin, taloissa ei saa käyttää kuparia vesijohdoissa. Kupariputkien käytön on pelätty heikentävän puhdistamolietteen laatua tai aiheuttavan myrkyllisyysvaikutuksia.

Asuinrakennusten sisälle asennettavien putkien materiaalien ympäristövaikutuksia vertailtiintyö- ja elinkenoministeriönteettämässä selvityksessä. Selvityksen teki Suomen ympäristökeskus SYKE. Tutkimuksen kohteena olivat kupari-, muovi- ja komposiittiputkien koko elinkaaren aikainen hiilijalanjälki, vaikutukset terveydelle ja ympäristölle sekä materiaalien kierrätettävyys. Selvitys perustui aiempiin tutkimuksiin, aiemmin annettuihin asiantuntijalausuntoihin ja uusiin asiantuntijoiden haastatteluihin.

Putkimateriaalien välillä ei havaittu selkeitä eroja 

Eri putkimateriaalien hiilijalanjäljessä ei havaittu selkeitä eroja. Materiaalien paremmuusjärjestys vaihteli esimerkiksi valmistuksessa käytettyjen energialähteiden sekä käyttö- ja valmistuspaikan maantieteellisen sijainnin mukaan.

Kupari on materiaalina sataprosenttisesti kierrätettävää, ja kuparisten juomavesiputkien materiaali voidaan käyttää uusien juomavesiputkien valmistamiseen.

Muovi- ja komposiittiputkien raaka-aineista osa voidaan kierrättää ja osa hyödyntää esimerkiksi energiantuotannossa. Kierrätetyt raaka-aineet eivät kuitenkaan sovellu hygienia- ja laatusyistä enää uusien juomavesiputkien valmistukseen. Niistä voidaan kuitenkin tehdä muita uusiomuovituotteita.

Mikään putkimateriaali ei aiheuttanut haitallisia terveys- tai myrkyllisyysvaikutuksia. Kupariputkista liukenevan kuparin määrä todettiin selvityksen perusteella alhaiseksi, eikä liuenneen kuparin vaikutusta vesiympäristölle voida pitää yleisesti merkittävänä. Haitallisia vaikutuksia viljelysmaille saattaa esiintyä kuitenkin alueilla, joilla kuparipitoisuus on jo luonnostaan korkea, kuten Ruotsissa Tukholman alueella. Näillä alueilla voi olla perusteltua lopettaa puhdistamolietettä sisältävien lannoitevalmisteiden käyttö.

Eri materiaalit soveltuvat eri käyttötarkoitukseen 

Eri materiaaleista valmistetuilla putkilla on omat käyttöpaikkansa ja hyväksi havaitut käyttötarkoituksensa. Esimerkiksi kerrostalojen nousuputkiin soveltuvat parhaiten jäykät kupari- tai komposiittiputket.

Selvityksessä ei löydetty selkeitä perusteita sille, että joku tarkastelluista putkimateriaaleista olisi toista huonompi. Näin ollen kupariputkien käytön kieltäminen ei ole perusteltua.

 

  Muoviteollisuus (Europe)Muoviteollisuus (Europe) Kupariteollisuus (Global)
Elinkaaren vaihe Komposiitti PEX Kupari  Kupari

Putkien raaka-aineiden valmistus

0,6 0,3 0,2-0,7 0,1-0,7
Raaka-aineiden kuljetus tehtaallea 0,0 0,0 0,2 0,0
Putkien valmistus 0,1 0,2 1,3 0,3

Hiilijalanjälki, kg CO2 ekv/m

0,7

0,5

1,7-2,3

0,4-1,0

Energiankulutus, MJ/m 14,5 15,8 26,2 6,3-12,1

Eri materiaaleista valmistettujen putkien hiilijalanjälki (kg CO2 ekv putkimetriä kohden) ja materiaalien valmistuksen yhteenlaskettu energian kulutus (MJ putkimetriä kohden). Luvut ovat muovi- ja kupariteollisuuden arvioita. 


Kirjoittajat

Ryhmäpäällikkö Jyrki Laitinen, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi   
Projektipäällikkö Riikka Malila, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ym.fi 


Linkki 

Julkaistu 11.6.2021 klo 14.47, päivitetty 14.6.2021 klo 11.08

Kohderyhmä: