Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

SYKEn öljyntorjuntatyölle kansainvälinen tunnustus

Uutinen 27.11.2013 klo 13.59

Merkittävä paikkatietoratkaisujen toimittaja Esri on myöntänyt Special Achievements in GIS (SAG) –palkinnon tänä vuonna SYKElle kohdistettuna lähinnä öljyntorjuntajärjestelmä BORIS 2.0:n ansioihin. Kansainvälinen palkinto myönnetään vuosittain erityisen ansioituneesti paikkatietoteknologiaa hyödyntäville organisaatioille.

Esri Finlandin toimitusjohtaja Jukka Rouhe luovutti palkinnon SYKElle 21.11. Esri Finland on paikkatietoratkaisujen asiantuntija ja Esrin ArcGIS-teknologian edustaja Suomessa.

BORIS 2.0 -järjestelmän ydinryhmä SYKE. Kuva: Anna Toppari
Kuvassa BORIS 2.0 –ydinryhmästä Ismo Lahtinen, Sami Korhonen, Mikko Hynninen, Samuli Neuvonen ja Meri Hietala yhdessä Esri Finlandin toimitusjohtaja Jukka Rouhen kanssa. Kuvasta puuttuvat Kati Tahvonen, Heli Haapasaari, Seppo Aitamurto ja Aslak Lindeman.

BORIS tehostaa öljyntorjuntaa

Tilannekuvajärjestelmä BORIS on öljyntorjuntaan osallistuvien viranomaisten yhteinen tilannekuvajärjestelmä, joka tehostaa torjuntaa. BORIS 2.0 toimii yli organisaatiorajojen. Järjestelmän kautta samat taustakartat, tiedustelutiedot ja torjuntaa koskevat toimintasuunnitelmat ovat yhtä aikaa kaikkien öljyvahingon torjuntaan osallistuvien viranomaisten käytössä.

Tähän mennessä SYKE on kouluttanut järjestelmän käyttöön noin 150 viranomaista SYKEstä, pelastustoimen alueilta, ELY-keskuksista, Rajavartiolaitoksesta, Merivoimista, Ilmatieteenlaitoksesta, Liikennevirastosta ja Trafista. Median ja kansalaisten tarpeisiin SYKE voi tuottaa järjestelmän avulla karttoja torjuntatoimien edistymisestä. Järjestelmän ovat rahoittaneet SYKE ja kansallinen öljysuojarahasto.

Järjestelmä herättänyt kansainvälistä kiinnostusta

BORIS 2.0 otettiin käyttöön tämän vuoden alussa. Sen kehittelytyötä on tehty SYKEssä viimeiset kolme vuotta. Myös loppukäyttäjät ovat olleet tiiviisti järjestelmän kehitystyössä mukana. BORIS-käyttöönoton vahvistaminen jatkuu yhteistyössä loppukäyttäjien kanssa. Tavoitteena on entisestään laajentaa BORIS-järjestelmän hyödyntämistä myös torjunnan suunnittelun, koulutuksen ja harjoittelun apuvälineenä.

BORIS-järjestelmä on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. SYKE osallistuu BORIS-järjestelmän pohjalta maailmanlaajuiseen standardointityöhön ja hakee rahoitusta BORIS-jatkokehitystyölle, jonka tavoitteena on saada BORIS-järjestelmän toimintamalleja käyttöön yli valtiorajojen.

Teksti: Meri Hietala & Anna Toppari
Kuva: Anna Toppari

Lisätietoa

Ylitarkastaja Meri Hietala, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 251 170


Kohderyhmä: