Syksyn 2023 Rakennetun ympäristön ja asumisen tietoaineistot (RASTI) -seminaarin tunnelmia

Uutinen 13.10.2023 klo 13.22

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) vuosittain järjestämä Rakennetun ympäristön ja asumisen tietoaineistot (RASTI) -seminaari järjestettiin hybriditilaisuutena ti 3.10.2023 Helsingissä Mariankadun Pajalla ja Teamsissa. Parhaimmillaan linjoilla oli 115 osallistujaa ja paikalla noin 40 henkeä.

Ohjelmassa oli jälleen monipuolinen kattaus tietoaineistojen, -järjestelmien ja tutkimuksen ajankohtaisia kuulumisia. Päivän ensimmäinen puolisko polkaistiin käyntiin puheenjohtajana toimineen Jarmo Lindénin (johtaja, ARA) ja avauspuheenvuoron pitäneen Samuli Alppi (ympäristöneuvos, ympäristöministeriö) voimin. Aamupäivän aikana kuultiin neljä tiivistä tietoiskua tietojärjestelmistä, -aineistoista ja ajankohtaisista tutkimushankkeista. Vantaan aluearkkitehti Mari Jaakonaho kertoi kokemuksia Vantaalla käytössä olevasta maankäytön toimintamalli ja tietojärjestelmä Matista, ARAn energia-asiantuntija Kirsi Unhonen esitteli ARAn energiatodistusrekisteriä sekä Suomen ympäristökeskuksen tutkija Sampo Vesanen ARAn energia-avustusaineistojen käyttömahdollisuuksia ja käytön haasteita. Vanhempi tutkija Anna Strandell (Syke) tarjosi myös ennakkomaistiaisen vuoden 2022 asukasbarometrin tuloksiin asuinympäristöjen laadun ja asumistoiveiden osalta.

Päivän pääpuhuja, apulaisprofessori Henrikki Tenkanen Aalto yliopiston GIST Lab tutkimusryhmästä, kertoi hiljattain alkaneesta MAPICO-tutkimushankkeestaan, jossa tarkastellaan arkiliikkumisen hiilidioksidipäästöjä tarkalla ajallisella ja maantieteellisellä tarkkuudella. Hankkeessa kehitetään menetelmää, jolla arkiliikkumisesta aiheutuvia päästöjä voitaisiin kartoittaa tarkasti ja luotettavasti tilastoruututasolla. Menetelmää testataan valittujen suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten kaupunkien arkiliikkumisen hiilidioksidipäästöjen kartoittamisessa. Hankkeessa pyritään myös selvittämään tulosten hyödynnettävyyttä osana kestävää liikennesuunnittelua.

Iltapäivän ohjelmaa luotsasi Suomen ympäristökeskuksen yhdyskuntaratkaisut-yksikön johtaja Marko Tainio. Iltapäivän esitykset avasivat Suomen ympäristökeskuksen tutkija Ismo Entsalon ja erikoistutkija Antti Rehusen esitykset kuntien ilmastotyökaluista ja kaavoituksen ilmastovaikutusten arvioinnista. Entsalo esitteli julkaistua ilmastovaikutusten arviointityökalujen opasta kuntien suunnittelijoille, joka on tehty helpottamaan ja edistämään ilmastotyökalujen käyttöönottoa. Entsalon esityksen jatkona erikoistutkija Antti Rehunen esitteli Syken, Luonnonvarakeskuksen ja Avoin ry:n yhteistyössä kehitteillä olevaa kaavoittajan karttatyökalu Hiilikarttaa ja sen tulevia toiminnallisuuksia. Hiilikartta-hankkeen tavoitteena on luoda paikkatietopohjainen, selaimessa toimiva työkalu kaavan aiheuttamien hiilivarasto- ja -nieluvaikutusten arviointiin.

© Kuva: Henri Pakarinen

Iltapäivän toisessa esityksessä Helsingin kaupungin asunto-ohjelmapäällikko Hanna Dhalmann kertoi tietoaineistojen käytöstä asuntopoliittisessa ohjauksessa. Dhalmannin mukaan kysyntä mahdollisimman ajantasaiselle seurantatiedolle on lisääntynyt, mutta aineistojen tulkintaan tarvitaan osaamista. Kommentaattori, erityisasiantuntija Kaisu Kammonen, esitteli Tampereen kaupungin tietoaineistojen käyttöä asunto- ja maapoliittisten linjausten valmistelussa ja peilasi Tampereella tehtävää työtä Helsingin esimerkkeihin.

Päivän viimeisenä esityksenä ja vastapainona seminaarin tietoaineisto ja -järjestelmäpainotteiseen sisältöön tarjosivat Suomen ympäristökeskuksen tutkija Iikka Oinonen ja erikoistutkija Maija Faehnle esityksellään kaupunkisuunnittelun ja koulujen yhteistyöstä (Urgent). Kommenttipuheenvuorossaan Kymenlaakson maakuntasuunnittelija Elina Ronkanen tarjosi käytännön kokemuksia nuorten osallistamisesta ja osallistamisen haasteista. Osallisuusteemat saivat seminaarissa hyvän vastaanoton ja niihin oli hyvä lopettaa vuoden 2023 Rakennetun ympäristön ja asumisen tietoaineistot (RASTI) -seminaari. Käy kurkkaamassa vuoden 2023 RASTI-seminaarin tunnelmia myös X:ssä (ent. Twitter) hashtagilla #RASTI2023.

Seminaarin ohjelma

Aamupäivä

9:00 Kahvitarjoilu

9:30 Tilaisuuden avaus

Jarmo Linden, johtaja, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus

9:40 Avauspuheenvuoro

Samuli Alppi, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö

9:50 Tietojärjestelmiin ja hankkeisiin liittyvät tietoiskut

  • Kokemuksia maankäytön toimintamalli ja tietojärjestelmästä (MATTI), Mari Jaakonaho, Aluearkkitehti, Vantaan kaupunki
  • ARAn energiatodistusrekisteri, Kirsi Unhonen, energia-asiantuntija, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus
  • Decarbon-Home: ARAn energia-avustusaineistojen käyttömahdollisuudet ja käsittelyn haasteet, Sampo Vesanen, tutkija, Suomen ympäristökeskus
  • Asukasbarometri 2022: Asuinympäristöjen laatu ja asumistoiveet kaupungeissa, Anna Strandell, vanhempi tutkija, Suomen ympäristökeskus

10:50 Jaloittelutauko (10 min)

11:00 Arkiliikkumisen hiilidioksidipäästöjen estimointi tarkalla spatiotemporaalisella resoluutiolla Suomen kaupunkiseuduilla, Henrikki Tenkanen, apulaisprofessori, Aalto yliopisto

11:45 Lounas 60 min (omakustanteinen)

Iltapäivä

12:45 Iltapäivän avaus

Marko Tainio, Yhdyskuntaratkaisut-yksikön johtaja, Suomen ympäristökeskus

12:55 Kuntien ilmastotyökalut ja kaavoituksen ilmastovaikutusten arviointi

Ismo Entsalo, tutkija, Suomen ympäristökeskus, Antti Rehunen, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus

13:30 Kahvit (30 min)

14:00 Tietoaineistojen käyttö asuntopoliittisessa ohjauksessa—case Helsinki

Hanna Dhalmann, Asunto-ohjelmapäällikkö, Helsingin kaupunki

Kommenttipuheenvuoro, Kaisu Kammonen, erityisasiantuntija, Tampereen kaupunki

14:35 Kaupunki- ja aluesuunnittelua oppitunneilla: muistilista suunnittelun ja koulun kohtaamiseen

Iikka Oinonen, tutkija, Suomen ympäristökeskus & Maija Faehnle, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus  

Kommenttipuheenvuoro: Elina Ronkanen, maakuntasuunnittelija, Kymenlaakson liitto

15:15 Tilaisuuden päättäminen

 


Kohderyhmä: