Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja moninaiset riskit alueellisessa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa (SOLARIS)

AJANKOHTAISTA

Ulkoilmaolohuoneet Kokemäenjoen varrella

Millaisia ovat tulvien Huittinen ja Kokemäki? Mitä käänteitä, menetyksiä, unohtumattomia kokemuksia tai hämmennystä tulvista on aiheutunut? Oletko kokenut epäoikeudenmukaisuutta tulvivan veden takia? Tai kuullut tarinoista, jotka herättävät huolta tai myötätuntoa? Kaipaatko selitystä tai ymmärrystä viranomaisilta, naapureilta tai muilta pitkän Kokemäenjoen varrella? Tarvitsetko ja saatko joltakulta tarpeen tullen apua? Kenestä olet huolissasi, kun tulva näyttää lähestyvän?   

Jokaisen oma tarina tulvista – menneistä tai tulevista – on merkittävä ja tärkeä ja auttaa ymmärtämään, millaista tulvariskien hallintaa tulevaisuudessa tarvitaan.  

Ulkoilmaolohuoneet järjestetään torstaina 18.8.2022 klo 17–19 Kokemäen iltatorilla sekä 19.8.2022 klo 15–17 K-Supermarket Lautturin edustalla Huittisissa. 

Ulkoilmaolohuoneet järjestää Suomen ympäristökeskus SYKE osana SOLARIS-tutkimushanketta, jossa tutkitaan tulvariskien hallinnan oikeudenmukaisuutta Suomessa.

Matthew Mazzottan vierailu Suomeen

Newyorkilainen yhteisötaiteilija Matthew Mazzotta vierailee Suomessa 12.8-30.8.2022 osana SOLARIS-hankkeen Kokemäenjoen tapaustutkimuksen aineistonkeruuta. Vierailu on Mazzottan ensimmäinen Suomessa. Hän on pystyttänyt yhteisöä osallistavia ulkoilmaolohuoneita aiemmin mm. Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Saudi-Arabiassa. Mazzotta tulee toteuttamaan vierailunsa aikana kaksi ulkoilmaolohuonetta Huittisissa ja Kokemäellä. Tapahtumien tarkoituksena on kuulla paikallisten ajatuksia tulvista ja tulvariskien hallintaan liittyvistä kysymyksistä, huolista ja toiveista. 

Nykytiedon valossa ilmastonmuutoksen ilmiö on niin laaja-alainen, etteivät tämänhetkiset toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi riitä torjumaan kaikkia näköpiirissä olevia uhkia. Tämän vuoksi hillinnän rinnalle tarvitaan tehokkaita ja oikein kohdennettuja toimenpiteitä, jotka tukevat yhteiskunnan eri sektoreiden sopeutumista ilmastonmuutoksen haitallisiin vaikutuksiin. Sopeutumistoimia kohdennetaan siten, että ne lieventävät ilmastonmuutoksen fyysisiä vaikutuksia. Lisäksi niitä suunniteltaessa ja toimeenpantaessa on otettava huomioon sopeutumisen sosiaaliset, poliittiset ja alueelliset vaikutukset ja näkökulmat.

Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tähtäävien toimien toteuttaminen voi olla haastavaa. Keskustelua herättää erityisesti se, koituuko toimenpiteistä toisille enemmän haittaa ja toisille hyötyä. Päätöksenteossa on tärkeätä ottaa huomioon yhteisvastuun ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymykset. Alueelliset ja sosiaaliset erot kyvyssä sopeutua ja varautua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ovat huomattavia. Euroopan vahingollisimpia luonnononnettomuuksia ovat tulvat. On ennakoitu, että tulvien riski kasvaa merkittävästi ilmastonmuutoksen seurauksena. Ilmastonmuutoksen tuomat riskit ja osallistumisen tarpeet ja mahdollisuudet koetaan eri tavoin. Tulvariskin lisääntyessä myös yhä useampien väestöryhmien osallistumis-, varautumis- ja vaikutusmahdollisuudet elinympäristössään on otettava tarkasteluun.

Hankkeen avulla pyrimme ymmärtämään, miten sopeutumiseen liittyvä epätasa-arvo ilmenee, mitä väestöryhmiä se koskee, ja miten epätasa-arvo on otettu huomioon nykyisissä politiikkatoimissa. Tämä auttaa sosiaalisesti hyväksyttävän ja oikeudenmukaiseksi koetun tulevaisuuden sopeutumispolitiikan kehittämisessä ja toteuttamisessa.

SOLARIS-teemoja
SOLARIS-hankkeen teemoja. © Marie-Pascale Gafinen

Tutkijat yhteistyössä paikallishallinnon ja kansalaisten kanssa

Hankkeessa arvioimme politiikkatoimien, paikallishallinnon ja hankkeiden toimeenpanon vaikuttavuutta sosiaalisen hyväksyttävyyden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmista. Tulvariskien hallinnan esimerkkien avulla arvioimme sopeutumispolitiikkatoimien suunnittelua sekä toimia harvinaisten riskien ehkäisemiseksi, lieventämiseksi ja valmiuden parantamiseksi.

Hankkeen empiiriset tapaustutkimukset toteutetaan neljässä eri maassa. Tapaustutkimuksissa selvitämme, miten oikeudenmukaisuutta otetaan huomioon sopeutumistoimien valmistelussa sekä miten erilaiset ryhmät osallistuvat sopeutumispolitiikan ja -toimien valmisteluun. Konsortiossa hyödynnämme lisäksi innovatiivisia viestintävälineitä ja tapoja, kuten videota ja taidetuotantoa tukeakseen laajaa osallistumista.

Uutta tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisen sosiaalisista ulottuvuuksista

Hankkeessa tuotamme tietoa ja lisäämme ymmärrystä siitä, millaisia oikeudenmukaisuuskysymyksiä sopeutumispoliitikkoihin liittyy, miten niitä voidaan hallita ja ottaa huomioon päätöksenteossa. Sovellamme hankkeessa vuorovaikutteisia menetelmiä ja tiedon yhteistuotantoa yhteistyössä paikallisten päätöksentekijöiden, viranomaisten ja kansalaisten kanssa. Vuorovaikutteisten menetelmien käytöllä voidaan vahvistaa yhteistyötä, tukee toimijoiden osaamisen kehittymistä ja osallisten kuulluksi tulemisen kokemusta.

Lisätietoja

  • Erikoistutkija Johan Munck af Rosenschöld, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi, 0295 251 513
  • Tutkija Aino Rekola, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi, 02952 51 871
  • Tutkija Sara Todorovic, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi, 0295 252 188
Julkaistu 16.10.2021 klo 16.35, päivitetty 19.1.2024 klo 11.07

Kohderyhmä: