SYKE innostaa kansalaisia tieteen tekemiseen Porin SuomiAreenassa

Tiedote 14.7.2014 klo 10.37

Levävahti-sovellus
Levävahti-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen.
 

Kansalaistiede on tieteellisen tutkimuksen uusin trendi. Siinä tutkimusta toteutetaan harrastajatieteilijöiden avustuksella ja hyödyntäen uuden teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. ”Aineistonkeruun tärkein työkalu on taskussasi”, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi kiteyttää älypuhelinten kasvavan roolin tutkimuksessa. SYKE on mukana Porin SuomiAreenassa innostamassa kansalaisia mukaan ympäristöntutkimukseen.

”Itämeren ja Suomen vesistöjen seurannassa ja tutkimisessa hyödynnetään jo nyt yleisön havaintoja ja aktiivisuutta. Järviwiki ja sen sisarpalvelu Meriwiki tarjoavat verkossa alustan muun muassa lähiveden lämpötilojen ja levähavaintojen tallentamiseen. Älypuhelimiin ladattavan Levävahti-sovelluksen avulla voi tehdä esimerkiksi levähavaintoja ja mitata veden näkösyvyyden missä tahansa liikkuessaan. Kesäkuussa avattiin myös vieraslaji.fi-portaali, minne voi ilmoittaa havaintoja Suomeen levittäytyvistä vieraslajeista”, ohjelmajohtaja Juhani Kettunen valottaa.

”Harrastelijatieteilijöiden havainnot ja niistä kertyvät sarjat tukevat tutkimusta sekä viranomaistyötä ja auttavat muita luonnossa liikkujia esimerkiksi kertomalla mökkirannan sinilevähavainnoista”, pääjohtaja Lea Kauppi korostaa kansalaishavaintojen tärkeyttä.

Aranda avoinna yleisölle

SuomiAreenassa kansalaiset pääsevät itse osallistumaan merentutkimukseen. Arandalla on avoimet ovet torstaina 17.7. klo 10.00 -13.00 Porin Mäntyluodossa ja 50 ennakkoilmoittautunutta lähtee sen jälkeen tutkijoiden mukana merelle näytteenottoon. SuomiAreenan lavalla julkistetaan perjantaina Suomenlahdelta kivoja, mutta myös kurjia uutisia. Eri toimijoiden Itämeri-kylässä esitellään tutkimusta ja merensuojelua keskiviikosta perjantaihin.

Oppaita harrastelijatieteilijöille

Suomen kasvi- ja eläinlajien seurannassa on jo pitkään hyödynnetty asiantuntevien ja aktiivisten harrastelijatieteilijöiden havaintoja ja analyyseja. Asiantuntijoista ja harrastajista kootut eliötyöryhmät osallistuvat uhanalaisten lajien suojelun edistämiseen ja lajien uhanalaistumisen arviointeihin. Ympäristöministeriön rahoittamassa Putte-ohjelmassa on tuotettu oppaita huonosti tunnetuista lajiryhmistä. Tavoitteena on lisätä harrastelijatieteilijöiden lajiosaamista ja harrastuneisuutta. Tuorein Putte-opas kertoo Suomen verkkosiipisistä.

SuomiAreenassa voi hakeutua Retkitohtoreiden vastaanotolle. Näyttelijä Matti Ristinen ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borg antavat tehokasta hoitoa luonnottomuuteen ja helpotusta hektiseen elämään. Lääkkeeksi voidaan määrätä esimerkiksi retki rauhoittavaan metsään tai pulahtaminen raikkaaseen meriveteen.

Hiilineutraali arki vuonna 2030

Kuluttajien tiedolla ja valinnoilla on väliä. Suomen hiilijalanjäljestä lähes 70 prosenttia syntyy yksityisestä kulutuksesta: liikkumisesta, ruuasta, asumisesta sekä tavaroiden ja palveluiden ostamisesta. Lounais-Suomen HINKU-kunnat ovat olleet tiennäyttäjiä hiilineutraalisuuden tiellä: tavalliset kuntalaiset ovat mm. siirtyneet fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energiaratkaisuihin ja avanneet ovensa tutustumiskäyntejä varten. SYKE on kehittänyt Ilmastodieetti-laskurin, josta se saa arvokasta dataa tavallisten ihmisten hiilijalanjäljen muodostumisesta.

SuomiAreenassa voi tulla 17.7. seuraamaan futuristista pop up –näytelmää Paluu hiilineutraaliin tulevaisuuteen 2030 – miten porilaisperhe Nieminen selviää?

SYKEn twiittejä voi seurata tapahtuman aikana #co2arki2030, #slpori2014, #aranda  
               

Lisätietoja:

  • tutkija Sirpa Lehtinen p. 0295 251 353 (levähavainnot)
  • viestintäasiantuntija Matti Lindholm p.  0295 251 380 (Järvi- ja meriwiki)
  • pääjohtaja Lea Kauppi, Suomen ympäristökeskus SYKE p. 0295 251 700 (töissä 8.8. alkaen)
  • ohjelmajohtaja Juhani Kettunen, SYKE p. 0295 251 277 (töissä 4.8. alkaen)
  • viestintäpäällikkö Sirpa Pellinen, SYKE p. 0295 251 502

Lisätietoa verkossa:


Kohderyhmä: