AJANKOHTAISTA
TILAISUUS | Maailman vesiviikko (World Water Week) 25.-29.8.2024 Tukholmassa | Bridging Borders: Water for a Peaceful and Sustainable Future
Tänä vuonna Suomella on erityinen rooli tapahtuman yhtenä pääkumppanina ja The Art of Water Diplomacy -seminaarisarjassa.
TILAISUUS | Maailman vesipäivän seminaari 22.3.2024 | Leveraging water for peace – Vesi rauhan vipuvartena
Suomen vesiyhdistys yhteistyössä ulkoministeriön ja Vesidiplomatian yhteishankkeen kanssa järjesti Maailman vesipäivän seminaarin 22.3.2024 teemasta vesi ja rauha.
JULKAISU | Vesidiplomatian konfliktianalyysityökalu - Ohjeistus käytännön soveltamiseen
JULKAISU | Water Diplomacy Analysis for Central Asia
Ulkopoliittisen instituutin tutkijat kehittivät yhdessä vesidiplomatiaverkoston kanssa konfliktianalyysityökalun vesidiplomatian käyttöön, jota pilotoitiin Keski-Aasiassa. Raportissa tunnistetaan merkittävimmät konflikteihin vaikuttavat ja rauhaa edistävät tekijät, alueelliset dynamiikat sekä veden rooli resurssina. Analyysin lähtökohtana on ennakoiva näkökulma, joka keskittyy erityisesti kriisinsietokykyyn ja yhteistyön mahdollisuuksiin.
YHTEISTYÖ | Suomi liittyi Transboundary Water Cooperation Coalitioniin
Suomi liittyi loppuvuodesta 2022 UNECE:n vesisopimuksen ja muiden kumppaneiden kanssa Transboundary Water Cooperation Coalitioniin. Koalitio sitoutti veden, rauhan ja turvallisuuden tematiikkaa entistä vahvemmaksi osaksi YK:n vuoden 2023 vesikonferenssia ja sen jatkoa.
- Lue Suomen lehdistötiedote täältä (8.12.2022).
Hankkeen tausta
Oikeudenmukainen ja hyvään hallintotapaan perustuva vesien hallinta voi toimia yhteistyön ja rauhan rakentamisen lähtökohtana ja tukena, niin paikallisella, kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Ilmastonmuutos lisää veteen, sen saatavuuteen ja hallintaan liittyvien konfliktien riskiä.
Vesidiplomatia on lähestymistapa, jolla ehkäistään ja ratkaistaan veteen ja sen käyttöön liittyviä poliittisia jännitteitä vesiosaamisen ja diplomatian keinoin. Vesidiplomatia on viime vuosina tunnistettu yhdeksi Suomen vesialan kansainvälisen strategian toimeenpanon kärjistä ja sen merkitys osana rauhanvälitystä on korostunut. Suomalaisessa vesidiplomatiaosaamisessa yhdistyvät tekninen vesialan tuntemus, kokemus kansainvälisestä rajavesiyhteistyöstä sekä rauhanvälityksen asiantuntemus.
Viimeaikaiset selvitykset osoittavat, että vesidiplomatian toimiva toteutus vaatii nykyistä laajempaa osaamista sekä läheistä yhteistyötä käytännön toimijoiden, tutkimuksen ja politiikan välillä.
Hankkeen tavoitteet
Suomalaisten toimijoiden yhteistyöaloitteena keväällä 2019 perustettu vesidiplomatiaverkosto pyrkii kokoamaan yhteen olemassa olevaa osaamista, tukemaan sen jatkokehittämistä sekä viemään sitä maailmalle. Verkoston koordinaatiotahona toimii Suomen ulkoministeriön rauhanvälityskeskus. Verkostoon kuuluu jo yli 100 asiantuntijaa ministeriöistä, tiedeyhteisöistä ja tutkimuslaitoksista, kansalaisjärjestöistä sekä yksityiseltä sektorilta.
Kohti ennakoivaa rauhanvälitystä – vesidiplomatian yhteishankkeen tarkoituksena on vahvistaa suomalaista vesidiplomatiaverkostoa ja sen jäsenten osaamista. Hanketta rahoittavat Suomen ulkoministeriön rauhanvälityskeskus, ympäristöministeriö sekä maa- ja metsätalousministeriö. Hankkeessa edistetään vesidiplomatiaa verkostomaisesti osana Suomen ennakoivaa rauhanvälitystyötä ja kansainvälistä vesiyhteistyötä, sekä tuotetaan välillisesti tuloksia rauhanvälityksen hyödynsaajille.
Hankkeen tavoitteina on:
- Tukea suomalaista vesidiplomatiaa ja sen osaajien saamista mukaan rauhanvälitysprosesseihin jalkauttamalla Suomen vesidiplomatian lähestymistapa käytäntöön osana Suomen laajempaa rauhanvälitystoimintaa.
- Vahvistaa suomalaista vesidiplomatiavaikuttamista EU:ssa ja kansainvälisesti sekä vahvistaa kansainvälisiä rajavesistösopimuksia ja niiden toimeenpanoa tukemalla suomalaisten asiantuntijoiden aktiivista osallistumista toimintaan.
- Tunnistaa ja vastata suomalaisen vesidiplomatiaverkoston koulutus- ja osaamistarpeisiin sekä syventää yhteistyötä ulko- ja turvallisuuspolitikan, rauhanvälityksen ja vesialan asiantuntijoiden välillä.
© Adobe kuvapankki
Toteutus
Hankkeen toteutuksesta vastaa Syken ja UPI:n muodostama hankekonsortio. Toteutusta tukee kolmen rahoittavan ministeriön (UM, MMM, YM) yhteinen ohjausryhmä.
Lisätietoja
- Projektikoordinaattori Elina Häkkinen, Suomen ympäristökeskus Syke, etunimi.a.sukunimi@syke.fi, 029 5 251 124
- Johtava tutkija Suvi Sojamo, Suomen ympäristökeskus Syke, etunimi.sukunimi@syke.fi, 029 525 1049
- Kansainvälisten asiantuntijapalveluiden päällikkö Tea Törnroos, Suomen ympäristökeskus Syke, etunimi.sukunimi@syke.fi, 029 525 1714