Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Taimen
Maankäyttö lisää virtavesien kiintoainekuormitusta, millä on lukuisia haittavaikutuksia virtavesien eliöyhteisöihin. Kuvassa taimen. © Jarno Turunen

Uusi katsaus: Virtavesien liettyminen haittaa raakun ja taimenen lisääntymistä

Tiedote 15.11.2019
Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkijoiden laatima kirjallisuuskatsaus selvitti kiintoaineen eroosiota ja sedimentoitumista luonnollisena virtavesien ilmiönä sekä liiallisen kiintoainekuormituksen haittoja virtavesissä. ”Monien virtavesien ikonisten lajien kuten jokihelmisimpukan ja taimenen lisääntymiseen liittyvät ongelmat kytkeytyvät vahvasti virtavesien pohjien liettymiseen”, tutkija Jarno Turunen Suomen ympäristökeskuksesta toteaa katsauksen perusteella.

uusin blogi

Mikael Hildén: Yhteiskunnallisia ilmiöitä tarkasteleva tutkimus on altis ideologisesti värittyneille tulkinnoille.

Mikael Hildén: Faktaresistenssi, tiedeviestintä ja sanojen merkitys

FinnWatchin raportista julkaistu uutinen käynnisti tvitterissä viestiketjun, jossa ilmeni, että faktaresistenssi (omasta kannasta kiinni pitäminen, vaikka tosiasiat osoittavat sen perustuvan väärinkäsitykseen tai virhetulkintaan) on todellinen ilmiö, kirjoittaa Mikael Hildén Havaintoja-blogissaan.

Uusin uutiskirje

Punahärö
Punahärö on punainen kovakuoriainen, jonka toukat elävät suurten, vioittuneiden haapojen kuoren alla. Laji on taantumassa, koska sopivia isokokoisia hitaasti kuolevia haapoja ei metsissä juuri ole. Kuva Teemu Rintala.

 

Luonnon kirjo 4/2019 kerrotaan tulevasta luonnon supervuodesta 2020 – millaisia ovat uudet tavoitteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi, sudenhoitosuunnitelmasta, vaelluskaloista, TV 1:den Itämeri-sarjasta, uhanalaisista kovakuoriaisista, Helmi-hankkeesta, Ekosysteemihotellista ja saimaannorpasta.

Kaikki uutiskirjeet

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Etelä- ja Lounais-Suomessa virtaamat kääntyneet laskuun, Pohjanmaalla virtaamien kasvu pysähtynyt (Tulvakeskus 17.11.)
Pohjaveden pintojen lasku pysähtynyt (12.11.)
Jäänpaksuuden mittaukset käynnistyneet Pohjois-Suomessa(12.11.) Lue lisää

UUSI POLICY BRIEF

Kiertotalous mahdollistaa luonnonvarojen kulutuksen merkittävän vähentämisen 
Kiertotalouden edistämiseksi neitseellisten raaka-aineiden käytön vähentämiselle tulee asettaa kunnianhimoiset määrälliset tavoitteet.
Kaikki SYKEn Policy Briefit

Tapahtumat

  • meritulva kauppatorilla 2005 Tulva-, pato- ja vesienhoitopäivät 19.11.2019 klo 9.00
    Päivät järjestetään tänä vuonna Tampereella 19.-20.11.2019. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan tulvariskien hallinnan, patoturvallisuuden ja vesienhoidon ajankohtaisista asioista.
Lisää tapahtumia

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Uusimmat tieteelliset artikkelit ja julkaisut

löytyvät Twitteristä: