Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään (JUST-FOOD)

Just food slogan: Reilu, kestävä ja ilmastoviisas ruokajärjestelmä

JUST-FOOD -hanke tutkii, miten harpataan kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti. Nykyisen ruokajärjestelmän ongelmat kielivät muutoksen tarpeesta. Ympäristön ja ihmisten terveys sekä tuotannon taloudellinen kannattavuus eivät ole kestävällä tasolla. Tarvittavan muutoksen vaikutuksia yhteiskuntaan ei kuitenkaan ole tutkittu.

JUST-FOOD luo määritelmiä reilulle ruokamurrokselle ja tutkii siirtymää ympäristön, taloudellisen kannattavuuden sekä ihmisten terveyden ja ravitsemuksen näkökulmasta. Hanke tuottaa kriteerejä oikeudenmukaiselle siirtymälle tutkimalla muutoksen vaikutuksia yhdessä suomalaisten maidontuottajien, ruokapalvelutuottajien sekä yhteisömaatalouden toimijoiden kanssa. Lisäksi tarkastellaan soijantuotannon kipukohtia Brasiliassa. Hanke osallistaa sidosryhmät yhteistyöhön luomaan reilun ruokamurroksen kriteerejä ja määrittämään politiikkatoimia, joilla siirtymästä kestävään ruokajärjestelmään saadaan mahdollisimman oikeudenmukainen kaikille.

SYKEn johtamassa JUST-FOOD monitieteellisessä konsortiossa ovat myös mukana Jyväskylän yliopisto, e2 tutkimus, Luke, Bernin yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hankkeen omat www-sivut löytyvät osoitteesta www.justfood.fi. Julkaisemme hankkeen aikana blogeja, podcast-sarjaa sekä politiikkasuosituksia ja muita julkaisuja. Järjestämme tapahtumia ja kokoamme kahdesti vuodessa myös uutiskirjeen ajankohtaisista asioista. Löydät meidät myös Twitteristä.

 

Ruoka murroksessa - Just food Podcast avaa hankalia käsitteitä ja herättelee keskustelua aiheen eri näkökulmista.

Podcastin tavoitteena on tukea monipuolista keskustelua reilusta ruokamurroksesta. Tuomme mukaan keskusteluun mielenkiintoisia puhujavieraita ruokajärjestelmän eri puolilta – tutkijoita, asiantuntijoita ja tavallisia ihmisiä. Ota kuunteluun!

 

Just food partnereiden logot
Strategisen tutkimuksen ohjelmien hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä
Julkaistu 6.8.2019 klo 13.14, päivitetty 28.11.2022 klo 16.13