Hyppää sisältöön

Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään (JUST-FOOD)

Just food slogan: Reilu, kestävä ja ilmastoviisas ruokajärjestelmä

JUST-FOOD -hanke tutkii, miten harpataan kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoviisasta ruokajärjestelmää hyväksyttävästi ja oikeudenmukaisesti. Nykyisen ruokajärjestelmän ongelmat kielivät muutoksen tarpeesta. Ympäristön ja ihmisten terveys sekä tuotannon taloudellinen kannattavuus eivät ole kestävällä tasolla. Tarvittavan muutoksen vaikutuksia yhteiskuntaan ei kuitenkaan ole tutkittu.

JUST-FOOD luo määritelmiä reilulle ruokamurrokselle ja tutkii siirtymää ympäristön, taloudellisen kannattavuuden sekä ihmisten terveyden ja ravitsemuksen näkökulmasta. Hanke tuottaa kriteerejä oikeudenmukaiselle siirtymälle tutkimalla muutoksen vaikutuksia yhdessä suomalaisten maidontuottajien, ruokapalvelutuottajien sekä yhteisömaatalouden toimijoiden kanssa. Lisäksi tarkastellaan soijantuotannon kipukohtia Brasiliassa. Hanke osallistaa sidosryhmät yhteistyöhön luomaan reilun ruokamurroksen kriteerejä ja määrittämään politiikkatoimia, joilla siirtymästä kestävään ruokajärjestelmään saadaan mahdollisimman oikeudenmukainen kaikille.

SYKEn johtamassa JUST-FOOD monitieteellisessä konsortiossa ovat myös mukana Jyväskylän yliopisto, e2 tutkimus, LUKE, Bernin yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hankkeen omat www-sivut löytyvät osoitteesta www.justfood.fi.

Ajankohtaista

Hankkeen aloitusseminaari pidettiin Helsingin Kulttuuritalolla 8.10.2019. Tilaisuuden materiaalit löydät tästä:

 

 

Just food partnereiden logot
Strategisen tutkimuksen ohjelmien hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä
Julkaistu 6.8.2019 klo 13.14, päivitetty 24.1.2020 klo 15.28