Suomen ympäristökeskus | Finlands miljöcentral | Finnish Environment Institute

sykefi header valkoinen

Liuskepaljakkayökkönen. Kuva Kalle Männistö.
Liuskepaljakkayökkönen on vaarassa hävitä Suomesta ilmaston lämpenemisen johdosta. Kuva Kalle Männistö.

Perhoslajistomme muuttuu ennätysvauhtia – Taustalla ilmaston lämpeneminen ja elinympäristöjen heikentyminen

Tiedote 20.8.2019
Keväällä2019 valmistuneessa uhanalaisarvioinnissa Suomessa tavatuista 2 600 perhoslajista 2 362 lajin katsottiin lisääntyvän Suomessa vakiintuneesti. Vakiintuneista lajeista 421 (17,8 %) arvioitiin uhanalaisiksi. Lisäksi Punaiselle listalle sisällytettiin 20 Suomesta hävinnyttä lajia sekä 261 silmälläpidettävää ja 14 puutteellisesti tunnettua lajia. Yhteensä Punaisen listan lajeja on perhosissa 716 eli lähes joka kolmas Suomessa vakiintuneesti lisääntyvä perhoslaji. Lue lisää tiedotteesta.

uusin blogi

Outi Pyy: Jo epäily pilaantumisesta saattaa johtaa kalliisiin puhdistustoimiin.
 

Outi Pyy: Puhdistetaanko pilaantuneita maa-alueita turhaan?

Vaikka haitallisia aineita löytyy maaperästä, ei se vielä tarkoita, että niistä aiheutuisi terveys- tai ympäristöhaittoja. Aineet ovat maaperässä usein pieninä pitoisuuksina, eivätkä ne siten yleensä ole ihmiselle välittömästi myrkyllisiä, pohtii Outi Pyy Havaintoja-blogissaan.

Uusin uutiskirje

 

Mustikkapiiraita
 

Luonnon kirjo 3/2019 Suomen luonnon päivänä nostetaan lippu salkoon luonnon kunniaksi ja nautitaan metsän mausta mustikkapiiraan värjätessä suupielet. Lisäksi uutiskirjeessä kerrotaan ministeri Krista Mikkosen ajatuksista, Sibeliuksen tulitikkurasiasta, metsien kestävästä hoidosta, meriluonnon ja vesiluonnon tutkimisesta ja suojelusta, arktisista vieraslajeista ja geneettisestä monimuotoisuudesta. Lue lisää

Kaikki uutiskirjeet

INSTAGRAM

sykeresearch

Seuraa tutkijoiden elämää maalla, merellä ja sisätiloissa!

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Länsi-Lapissa sateet ovat lisänneet jokien virtaamia (Tulvakeskus 22.8.)
Pohjaveden pinnat yhä laskussa (21.8.)
Sisävesien pintalämpötilat hieman alle ajankohdan keskiarvon 16.8.) Lue lisää

Suomen Luonnon päivä

Tule mukaan juhlimaan Suomen luontoa!

Suomen luonnon päivää juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina rennosti ja pilke silmäkulmassa. Suuntaa oleskelemaan ulkona ja liputa Suomen luonnolle. Kutsu kaverisi mukaan tai järjestä oma tapahtuma - tyyli on vapaa. Voit myös jakaa luontojuhlasi tunnelmat #luonnonpäivä #liputanluonnolle.

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Uusi verkkopalvelu

Meriopas.fi on karttapalvelu kaikille, joita kiinnostaa Suomen meri ja rannikot. Palvelusta näet muun muassa tuulisuuden, meriveden korkeuden ja lämpötilan, voit etsiä kiinnostavia vierailukohteita ja vierasvenesatamia tai tietoa sinilevähavainnoista. Löydät myös tietoa ja valokuvia vedenalaisesta luonnosta. Palvelun on kehittänyt Suomen ympäristökeskus yhdessä yhdeksän muun laitoksen kanssa.

Tapahtumat

Lisää tapahtumia

UUSI POLICY BRIEF

PB

Ympäristöön päätyvää lääkekuormaa voidaan vähentää
Lääkkeiden käytön lisääntyessä on riski, että lääkejäämiä päätyy jätevedenpuhdistamoille entistä enemmän. Ne voivat olla haitallisia esimerkiksi kaloille, ja ne voivat päätyä jätevesilietteen mukana myös maaperään. Lue lisää uusimmasta Policy Briefistä

Poimintoja tieteellisistä artikkeleista

Uusi julkaisu

Ekosysteemihotelli – lajiston turvapaikka maankäytön muutoksissa

Maankäyttö voi aiheuttaa luontoarvojen köyhtymistä, uhata eliölajien selviytymistä ja jopa kokonaisten ekosysteemien toimintaa. Tästä syystä tarvitaan toimintamalleja, joilla vähennetään ja lievennetään maankäytön vaikutuksia luontoon. Raportissa esitellään ekosysteemihotelliksi nimetty toimintamalli.