Vesistökunnostusverkoston Uutiskirje 5/2021

14.12.2021 klo 14.04
Raakkuja Konnevedellä

LIFE Revives -hanke kunnostaa jokihelmisimpukan elinympäristöjä

Uudessa Euroopan komission rahoittamassa ennätyssuuressa LIFE Revives -hankkeessa parannetaan uhanalaisen jokihelmisimpukan ja sen isäntäkalojen, lohen ja taimenen, tilaa ja elinympäristöjä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Hanketta johtaa Jyväskylän yliopisto. Lue lisää täältä.

 

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys Iijoen vesillä

Soutelua Iijoen koskessa.

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys täytti 50 vuotta tänä vuonna. Koillismaalla 1970-luvun alussa perustettu yhdistys on koko historiansa ajan ollut tiiviisti mukana jokivesistöjen puolustamisessa sekä ajanut vaelluskalojen ja vesiensuojelun asiaa.  Lue lisää täältä.

 

Uusi paikkatietoaineisto pienten virtavesien tilasta

Puro virtaa metsässä.

Pienet virtavedet ovat laaja-alaisesti hyvin heikossa tilassa, selviää uuteen paikkatietoaineistoon perustustuvista arvioista. Tilaa heikentävät erityisesti maatalous- ja metsämaiden mittavat ojitukset ja vuosikymmenten saatossa toteutetut perkaukset ja uomien suoristamiset. Suurin osa pienistä täysin luonnontilaisista virtavesistä löytyy maan pohjoisosasta. Lue lisää täältä.

 

Selvityksistä toimenpiteisiin Alavuden järvellä ja Pahajoella

Pahajoen kosteikko

Alavuden järven Ravinteet kiinni ja maisema auki (2017-2021) -hankkeessa on toteutettu useita vesistökunnostustoimenpiteitä niin järvessä kuin sen valuma-alueella. Pahajoki hyväksi (2020-2025) hankkeessa Alavuden järven valuma-alueen vesistön hyvän tilan saavuttamista jatketaan monin eri kunnostustoimenpitein. Lue lisää täältä.

 

Nosta rahat pintaan -verkkopalvelu auttaa löytämään rahoitusta vesiensuojeluun

Rahat pintaan -sivuston tunnua.

Ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus ja vesistökunnostusverkosto ovat päivittäneet Nosta rahat pintaan -verkkosivuston, johon on koottu tieto lukuisista kansallisista vesiensuojelun rahoituslähteistä. Lue lisää.

   

Vesistökunnostushankkeiden seurannat kartalle

Seurannat kartalle logo.

Vesistökunnostusten vaikuttavuuden arvioinnin tueksi on avattu kaikkien hanketoimijoiden käyttöön vesistökunnostushankkeiden seurantakysely. Kyselyn avulla kerätään tietoa vesistöjen tilaa parantavien hankkeiden yhteydessä toteutetuista seurannoista. Samalla kartoitetaan vaikutuksia, joita vesistökunnostuksilla on saavutettu. Vesistökunnostusverkosto kannustaa kaikkia vesistökunnostajia vastaamaan kyselyyn! Lue lisää täältä.

 

Vuoden vesistökunnostaja 2021 Metsähallituksen luontopalvelut

Metsähallituksen luontopalvelujen palkitut kuvassa vasemmalta ylhäältä: Viliina Evokari, Mikko Tiira, Jari Ilmonen ja Pirkko-Liisa Luhta

Erityisasiantuntija Jenni Jäänheimo ympäristöministeriöstä jakoi Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa syyskuussa Vuoden vesistökunnostaja -palkinnon Metsähallituksen Luontopalvelujen ”tehonelikolle” eli Pirkko-Liisa Luhdalle, Jari Ilmoselle, Mikko Tiiralle ja Viliina Evokarille. Lue lisää täältä.

 

MUITA TAPAHTUMIA, OPPAITA JA UUSIA JULKAISUJA

 

 

 

Kohderyhmä: